Vormingscentrum Toegepaste Psychologie

Begeleidend werken met dieren: een verrassende hulpverleningscontext

20-10-2020
Campus Sanderus - Molenstraat 8 - 2018 Antwerpen

BEGELEIDEND WERKEN MET DIEREN : EEN VERRASSENDE HULPVERLENINGSCONTEXT.

Professioneel begeleidend werken met assistentie van dieren voor verschillende doelgroepen in de welzijnssector staat nog steeds in de kinderschoenen in het hulpverleningslandschap in Vlaanderen. Steeds meer duiken vormen van equitherapie op en enkele diensten en instellingen organiseren kleine dierenparkjes voor hun cliënten.

Het doelgericht inzetten van een dier als partner in een begeleidingsproces omvat echter heel wat criteria en specifieke kennis omtrent de combinatie van dieren, mensen en hulpverleningsdoelstellingen. Immers, het werken via dieren brengt een dubbele verantwoordelijkheid met zich mee : én voor de cliënt én voor het dier dat wordt ingezet. Beiden dienen duurzame en positieve effecten te ondervinden. Daarnaast is ook de creatie van een ander type hulpverleningscontext, zowel inhoudelijk als vormelijk, een belangrijk onderdeel in het inzetten van dieren.

Uiteindelijk heeft men in dit werkveld ook de keuze tussen een instrumenteel of een eco-centrische visie als grondslag. Het evolueren en het welzijn van de ingezette dieren is van evenwaardig belang als de hulpverleningsdoelstellingen van de cliënten.

Begeleiding via dieren is een methodiek die oorzakelijk wil werken in een hulpverleningscontext die doelbewust is ontwikkeld om een herstel van een existentieel vertrouwen mogelijk te maken. De methodiek op zich is universeel en voor elke doelgroep toepasbaar/vertaalbaar.

Deze interactieve kennismakingsdag wil je inzicht geven in het kader van BLAD ( begeleidend werken met inzet van dieren ) en doen ervaren wat de inzet van dieren kan betekenen bij kinderen , jongeren en volwassenen met een psychosociale problematiek.

Bij verdere interesse, krijg je voldoende informatie voor het volgen van een opleiding.

 

Trainer

Katrien Kintaert, orthopedagoge en hulpverlener in Animal Assisted Therapy voor verschillende doelgroepen bij Patrasche. Docent in BLAD bij VSPW/Balans, Centrum voor agogische vorming en opleiding.

Doelgroep

Alle geïnteresseerden.

 

Datum en tijd

dinsdag 20 oktober 2020
09:30 ⇾ 16:30

Einde inschrijvingen: dinsdag 13 oktober 2020 (00:00)
Annulatie mogelijk tot: dinsdag 06 oktober 2020 (00:00)

Programma

Prijs

andere: 100,00 EUR

Medewerker Toegepaste Psychologie Thomas More: 0,00 EUR

psychologisch geschoolde: 100,00 EUR

verpleegkundige: 100,00 EUR

Organisator

More Hogeschool Thomas

More Hogeschool Thomas

+3234321932

pv.tp@thomasmore.be

Contactpersoon

Stieven Rottier

Stieven Rottier

+3234324040

stieven.rottier@thomasmore.be