TP Studiedag/Lezing

Inspiratiedag : “Werken met ouders in een hoogconflictscheiding in een therapeutische context aan de hand van “Blijven staan ondanks de storm – kaartenset voor hulpverleners. Box ter ondersteuning van

20-11-2020
Thomas More Hogeschool - Molenstraat 8 (Campus Sanderus) - 2018 Antwerpen

Inspiratiedag : “Werken met ouders in een hoogconflictscheiding in een therapeutische context aan de hand van “Blijven staan ondanks de storm – kaartenset voor hulpverleners. Box ter ondersteuning van het therapeutisch werken met ouders in een hoogconflictscheiding”

 

Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis in het leven van ouders en kinderen. Het is intens, verwarrend, emotioneel,.. het is een storm die woedt doorheen alle levensgebieden van alle betrokkenen. In de meeste gevallen gaat na een tijdje de storm liggen. Bij een hoogconflictscheiding gaat de storm niet liggen. Ouders en kinderen krijgen geen rust. De kwetsuren zijn te diep, de relaties staan onder hoogspanning, de patronen worden destructief… . Ouders die in dergelijke stormen terechtkomen hebben nood aan extra ondersteuning.

 

Tijdens deze inspiratiedag stelt Vanessa Maes, de grondlegger van het Alianza project, jullie de box voor die zij samen met CGG PassAnt vzw ontwikkelde ter ondersteuning van het therapeutisch werken met ouders in een hoogconflictscheiding.

 

Deze box bestaat uit een kaartenset die gebruikt kan worden in het werken met ouders èn met kinderen en jongeren én een handleiding met extra informatie. De set bestaat uit verschillende types kaarten.

De psycho educatieve kaarten visualiseren vooral wat er aan de hand is. Adhv deze kaarten belicht Vanessa oa. wat er gebeurt tussen de verschillende betrokkenen van het systeem. Zij bespreekt hoe de interne processen ouders beïnvloedt in hun gedrag èn hoe de maatschappelijke kijk deze ouders onzeker maakt en isoleert.

De oefenkaarten illustreren de handvatten die steunend zijn om deze ouders houvast te bieden in de storm.

Daarnaast schetst zij een kader om individueel met één ouder aan de slag te gaan, vanuit een visie van parallel solo ouderschap met als focus het versterken van de ouder in zijn ouderrol én met als doel het versterken van de ouderkind relatie, waarbij de noden van het kind centraal staan, mits voldoende bestaansrecht te geven aan de relatie van het kind met de andere ouder.

 

 

Trainer

Vanessa Maes, klinisch psycholoog ( VUB) en systeemtherapeute ( IPRR). Ze is de grondlegger van het Alianza project en was jaren verbonden aan CGG PassAnt vzw, waar ze ruime ervaring opdeed als psychotherapeute voor ouders in een hoogconflictscheiding. Momenteel heeft ze een privé praktijk waar ze ouders begeleidt in deze complexe scheidingen, maar ook bij rouw en verlies.

Ze is mede-auteur van het boek “Blijven staan ondanks de storm. Handvatten voor ouders in een hoogconflictscheiding” en ontwikkelde “Blijven staan ondanks de storm – kaartenset voor hulpverleners. Box ter ondersteuning van het therapeutisch werken met ouders in een hoogconflictscheiding”

 

Doelgroep

Psychologisch en (ortho)pedagogisch geschoolden.

 

Datum en tijd

Vrijdag 20 November 2020
van 09:30 tot 16:30u.

Einde inschrijvingen: Vrijdag 13 November 2020
Annulatie mogelijk tot: Vrijdag 06 November 2020

Programma

Prijs

verpleegkundige: 100,00 EUR

psychologisch geschoolde: 100,00 EUR

andere: 100,00 EUR

medewerker TP TM: 0,00 EUR

Organisator

Thomas More Hogeschool

Thomas More Hogeschool


+3234321932

pv.tp@thomasmore.be

Contactpersoon

Rottier Stieven

Rottier Stieven


+3234324040

stieven.rottier@thomasmore.be