Vormingscentrum Toegepaste Psychologie

69 goede redenen om over seks te praten in therapie (Online)

17-09-2021
Campus Sanderus - Molenstraat 8 - 2018 Antwerpen

69 goede redenen om over seks te praten in therapie (Online)

 

Vrijdag, 17 september 13u15 tot 17u00

 

Prijs:

0 als huidige opleideling van het postgraduaat Relatie-, Gezins-, en Systeempsychotherapie ( = gratis deelname) van

0 als huidige opleideling van het postgraduaat Systeemcounseling ( = gratis deelname)

0 als docent Toegepaste Psychologie van Thomas More (= gratis deelname)

0 als extern geïnteresseerde - 20 euro - factuur volgt later

 

Online: de nodige informatie en link om deze Studienamiddag te volgen ontvangt u uiterlijk 1 week voor de start van de vorming.

 

Programma:

 

13.15u Verwelkoming

 

13.30u Praten over relaties en seksualiteit op maat van kinderen - Telidja Klaï

 

Uit menig onderzoek blijkt dat het aanreiken van expliciete informatie rond relaties en seksualiteit op maat van kinderen en jongeren zeer belangrijk is voor hun latere seksuele leven. Kinderen en jongeren die een open communicatie rond relaties en seksualiteit kennen, zijn weerbaarder, meer gewapend tegen grensoverschrijdend gedrag en maken ook meer bewuste en veilige keuzes wanneer ze dit pad van hun ontwikkeling verder verkennen. Daarnaast is het belangrijk dat kinderen en jongeren ook rond relaties en seksualiteit een waardenkader meekrijgen. Het stimuleren van een dialoog rond relaties en seksualiteit is dan ook van groot belang.

Kinderen en jongeren halen hun praktische info in de eerste plaats bij vrienden en klasgenoten. Ook de media en film worden vaak aangehaald. Pas op de zesde plaats staan de ouders als belangrijke bron. Gegeven het belang van een open communicatie over relaties en seksualiteit, is het versterken van communicatievaardigheden rond deze thematiek een belangrijke inzet, vanzelfsprekend ook in een therapeutische context.

14.20u Hoe te spreken over parafilieën in therapie? - Philippe Van Raemdonck

 

In deze lezing gaat Philippe dieper in op een aantal belangrijke systeemtheoretische uitgangspunten en maakt hij daarbij telkens de verbinding naar de ambulante forensische hulpverlening met enkele concrete toepassingen op exhibitionisme. In het spel van kijken, tonen en gezien worden trachten we te ontdekken of de exhibitionist blind is. Als systeemtherapeut proberen we door een nieuwe lens te kijken naar dit afwijkend seksueel gedrag en leren we meer over parafiele stoornissen. We ontdekken welke seksueel-erotische focus gelegd wordt door mensen met een parafilie en hoe hierover te spreken.

15.10u pauze

15.40u Spreken over online daten in therapie - Elisabeth Timmermans

 

Wie zich aan online daten waagt, leert al snel dat je online best een andere taal hanteert. In deze online wereld wordt er namelijk naar hartenlust geswipet, geghost en gekittenfisht. Wat doet dat eigenlijk met onze kijk op de liefde, wanneer de keuze oneindig lijkt en nieuwe contacten met een simpele vingerbeweging zowel gelegd als verbroken kunnen worden? Klopt het dat Tinder en co vooral seksapps zijn of zou je er ook de liefde van je leven kunnen ontmoeten? En op welke manier proberen de algoritmes en affordances van datingapps ons gedrag te sturen? Dr. Elisabeth Timmermans heeft maar een doel tijdens deze lezing: zorgen dat jij een aardig woordje digitaal verstaat!

16.30u Einde

Moderator

Armand Schruers

Sprekers

Telidja Klaï behaalde in 2005 een Doctoraat in de Psychologie aan de VUB. Haar doctoraat behandelde de Intergenerationele communicatie voer relaties en seksualiteit. Ze is gespecialiseerd in ontwikkelingspsychologie. Bij Ketnet is Telidja verantwoordelijk voor de strategische dossiers inzake de ontwikkeling van kinderen, de visie en waarden van Ketnet, 360° programmatie, ethiek, en diversiteit. Ze is tevens verantwoordelijk voor de internationale kinderprogramma's en volgt de Vlaamse coproducties animatie op.

 

Philippe Van Raemdonck is criminoloog, seks

Datum en tijd

vrijdag 17 september 2021
13:15 ⇾ 17:00

Einde inschrijvingen: woensdag 15 september 2021 (23:59)
Annulatie mogelijk tot: vrijdag 03 september 2021 (23:59)

Programma

Prijs

andere: 20,00 EUR

Medewerker Toegepaste Psychologie Thomas More: 0,00 EUR

Student PG Relatie-, gezins-, en systeempsychoth.: 0,00 EUR

Student PG Systeemcounseling: 0,00 EUR

Organisator

More Hogeschool Thomas

More Hogeschool Thomas

+3234321932

pv.tp@thomasmore.be

Contactpersoon

More Hogeschool Thomas

More Hogeschool Thomas

+3234321932

pv.tp@thomasmore.be