Opleiding

Diversiteitsbewuste communicatie, een workshop TOPOI door Edwin Hoffman

28-02-2023
Thomas More Hogeschool - Molenstraat 8 (Campus Sanderus) - 2018 Antwerp

Diversiteitsbewuste communicatie, een workshop TOPOI door Edwin Hoffman

Een unieke kans om te leren van de master himself

Elke beoefenaar van een sociaal beroep heeft te maken met de superdiversiteit van de samenleving. Superdiversiteit laat zien hoe gelaagd, contextafhankelijk en veranderlijk mensen zich sociaal organiseren en identificeren. Wat betekent deze superdiversiteit voor de communicatie?

Vaak zien we dat in alledaagse & professionele interacties met mensen met een migratie achtergrond dat het stukje cultuur als oorzaak wordt aangewezen van de  belemmeringen, terwijl dit in élke communicatie kan voorkomen.

Edwin Hoffman biedt een vernieuwende benadering van interculturele communicatie en het TOPOI-model als praktisch hulpmiddel. Deze vernieuwende benadering richt zich niet op de nationale of de etnische cultuur en de religie zoals nog steeds helaas gebeurt in culturalistische vakliteratuur en opleidingen, maar op de communicatie: de interactie tussen unieke personen ingebed in hun leefwerelden: d.w.z. interculturele communicatie als interpersoonlijke communicatie.

Het TOPOI-model sensibiliseert voor de mogelijke verschillen - niet alleen culturele - die zich kunnen voordoen op de verschillende gebieden van de communicatie Taal (verbaal, non-verbaal), Ordening (ziens- en denkwijze), Personen (identiteiten en betrekking), Organisatie (organisatorische en maatschappelijke context) en Inzet (motieven, behoeften, emoties, waarden). Verder is het TOPOI-model bedoeld als een vergrootglas om gesprekssituaties te overdenken en kwetsbare gebieden in de communicatie voor het ontstaan van misverstanden aan het licht te brengen en aan te pakken.

In deze workshop gaat Edwin vooral in op de communicatie met mensen van verschillende nationale, etnische en religieuze achtergronden, maar de inzichten en gespreksvaardigheden zijn toepasbaar op elke categorie van verschil. De nationale, etnische en religieuze invalshoeken zijn gekozen omdat deze in de praktijk de meeste vragen oproepen.

Edwins mee-naar-huis-neem boodschap voor de deelnemers:

‘Niet culturen, maar mensen ontmoeten elkaar’. (Edwin Hoffman)

‘Er is geen methode alleen aandacht’ (Jiddu Krishnamurti)

Praktische informatie

Trainer:

  • Dr. Edwin Hoffman (Nederlandse nationaliteit, geboren in Indonesië en woonachtig in Oostenrijk) en is zelfstandig trainer en adviseur Interculturele communicatie en Diversiteit. Hij is als externe docent verbonden aan de Alpen Adria Universiteit te Klagenfurt, Oostenrijk en vaak gastdocent op hogescholen en universiteiten. Edwin heeft het TOPOI-model ontwikkeld: een systematiek van aandachtspunten en interventies voor de interculturele communicatie.
  • Hij heeft verschillende publicaties op zijn naam staan, waarvan de belangrijkste zijn: 2019 (samen met Arjan Verdooren) Diversiteitscompetentie. Niet culturen maar mensen ontmoeten elkaar; in 2018 Interculturele gespreksvoering. Theorie en Praktijk van het TOPOI-model (5e herziene druk).

Doelgroep:

  • Alle geïnteresseerden.

Praktisch

  • Type vorming | een interactieve workshop
  • Data | di. 28 februari 2023
  • Uur | 10u00 - 17u00
  • Groepsgrootte | max. 30 personen
  • Prijs | € 150 (incl. broodjeslunch) 
  • Inschrijven | Je kan online  inschrijven tot di. 21 februari 2023.

 

Datum en tijd

dinsdag 28 februari 2023
10:00 ⇾ 17:00

Einde inschrijvingen: dinsdag 21 februari 2023 (23:59)
Annulatie mogelijk tot: dinsdag 14 februari 2023 (23:59)

Programma

Prijs

andere: 150,00

Medewerker Toegepaste Psychologie Thomas More: 0,00

Organisator

More Hogeschool Thomas

More Hogeschool Thomas

+3234321932

pv.tp@thomasmore.be

Contactpersoon

Stieven Rottier

Stieven Rottier

+3234321932

stieven.rottier@thomasmore.be
More Hogeschool Campus Sanderus

More Hogeschool Campus Sanderus

Campus Sanderus

pv.tp@thomasmore.be