Opleiding

Communicatie voor ervaringsdeskundigen in de GGZ (3-daagse workshop)

16-03-2023
Thomas More Hogeschool - Molenstraat 8 (Campus Sanderus) - 2018 Antwerp

Communicatie voor ervaringsdeskundigen in de GGZ (3-daagse workshop)

TOEGEPASTE PSYCHOLOGIE

Heb jij de opleiding Basistraject Ervaringswerker GGZ voltooid? Dan bieden we je graag deze 3-daagse workshop aan.

In deze navorming gaan we ons verder verdiepen in hoe te communiceren in complexe situaties. Goed communiceren is sowieso een must in het werkveld, maar de éne situatie is uiteraard de andere niet.

Soms vinden mensen niet de juiste woorden om over te brengen hoe ze zich echt voelen of wat ze echt nodig hebben.  We vervallen, zeker in moeilijke situaties, soms in verbaal agressieve communicatie of we gaan net subassertief reageren en laten onze eigen behoeften ondersneeuwen.  

Door ons nog meer te gaan verdiepen in verbindende communicatie leren we geweldloos en tegelijk ook assertief communiceren, ook in emotionele situaties zodat er toch tweerichtingscommunicatie kan ontstaan in deze moeilijke situaties.   

Soms voelen we ons persoonlijk aangevallen, niet begrepen, onzeker, hebben we angst om te mislukken, …  Op dergelijke momenten gaan we vaak in verweer, achteraf zijn we niet altijd tevreden van hoe het gesprek is verlopen.

Soms zijn er ook situaties waarbij communicatie bijna niet meer mogelijk is. Wanneer er geweld gebruikt wordt, wanneer mensen in een psychose zitten of onder invloed zijn, … op zo’n momenten weten we ons vaak geen houding te geven en zijn de ‘gewone’ gesprekstechnieken ontoereikend. Hoe dan reageren en toch verbinding proberen maken?

Gespreid over drie dagen gaan we stapsgewijs kijken hoe al deze uitdagingen aan te gaan.

Dag 1 – Docent Yoko Theunis

 • We starten met stilstaan bij onszelf. Begrijpen wat ons triggert, ons irriteert in moeilijke situaties. Wat voelen we zelf, hebben we nodig en hoe kunnen we dit communiceren terwijl we tegelijk ook de ander horen in zijn échte behoeften.

Dag 2 – Docent Patty De Bruyckere

 • Theorie is één zaak, het toepassen soms toch nog helemaal anders, dus via oefeningen gaan we de confrontatie aan. Wat als je je aangevallen voelt, onzeker, niet begrepen? We gaan samen verder exploreren en op zoek hoe we in verbinding kunnen blijven met onszelf en vanuit onze eigen sterkte transparant kunnen reageren.

Dag 3 – Docent Stef Meganck

 • Hoe communiceren wanneer communiceren niet (meer) mogelijk is? Voorbeelden uit het werkveld en inzicht in de handvaten en protocollen die mensen op crisisafdelingen gebruiken, kunnen ons op weg helpen om zelf minder overweldigd te worden wanneer dergelijke situaties zich voordoen.
 • Je krijgt inzichten en ervaringen i.v.m. de-escalerend werken en communiceren.  Dit vanuit de gastspreker zijn ervaring binnen de gesloten psychiatrische opnameafdeling (Multiversum). Aan de hand van good practices staat Stef Meganck graag met jullie stil hoe we de link kunnen maken vanuit de theorie naar de praktijk.

Praktische informatie

Trainers

 • Yoko Theunis & Patty De Bruyckere, gesprekscounselors, coaches en docenten bij Thomas More Antwerpen Toegepaste Psychologie. 
 • Stef Meganck, sinds 20 jaar werkzaam als bewegingstherapeut binnen de residentiele psychiatrie Multiversum en heeft sinds de laatste 5 jaar de bijkomende taak als agressiepreventiecoach. Stef geeft rond dit thema de interne vormingen in het ziekenhuis.  Verder is hij ook lid van de stuurgroep agressiepreventie in het ziekenhuis en tracht zo het beleid mee in de goede richting te sturen met extra aandacht voor ethiek en herstel.

Doelgroep

 • De vorming richt zich in eerste instantie tot afgestudeerde ervaringswerkers in de GGZ aan Thomas More.
 • Volgde jij de opleiding tot ervaringsdeskundige in de GGZ binnen een andere onderwijsinstelling in België of Nederland? Stuur een mailtje naar pv.tp@thomasmore.be en we laten je tijdig weten als je kan aansluiten.

Praktisch

 • Type vorming | 3-daagse workshop  
 • Data | donderdag 16 maart, donderdag 30 maart en donderdag 20 april 2023
 • Uur | telkens van 09u30 tot 16u30 
 • Groepsgrootte | max. 16 
 • Prijs (inclusief documentatie, koffiepauzes en broodjeslunch) | € 105 voor particulieren, € 210 voor werkgevers
 • Inschrijven | Je kan online inschrijven tot donderdag 9 maart 2023.

 

Datum en tijd

donderdag 16 maart 2023
09:30 ⇾ 16:30

donderdag 30 maart 2023
09:30 ⇾ 16:30

donderdag 20 april 2023
09:30 ⇾ 16:30

Einde inschrijvingen: donderdag 09 maart 2023 (23:59)
Annulatie mogelijk tot: donderdag 02 maart 2023 (23:59)

Programma

donderdag 16 maart 2023
09:30 - 16:30
donderdag 30 maart 2023
09:30 - 16:30
donderdag 20 april 2023
09:30 - 16:30

Prijs

Medewerker Toegepaste Psychologie Thomas More: 0,00

Particulier: 105,00

Werkgever: 210,00

Organisator

More Hogeschool Thomas

More Hogeschool Thomas

+3234321932

pv.tp@thomasmore.be

Contactpersoon

More Hogeschool Campus Sanderus

More Hogeschool Campus Sanderus

Campus Sanderus

pv.tp@thomasmore.be